Prăjituri

     Vă prezint o parte din prăjiturile preparate de mine în această perioadă.



        Platoul din imagine conține cinci feluri de prăjituri cu cremă , respectiv:



               Prăjitură cu vișine și smântână

        O prăjitură ușoară cu un blat puțin uscat, cremă de vanilie și smântână, vișine și glazură roșie din compot de vișine.






         
              Prăjitura cu ness

        După cum știți prăjitura conține trei foi din bezea cu nucă, cu cremă de ness între ele, iar deasupra peste crema de ness are ciocolată rasă.








             
              Prăjitură cu mac

     Este preparată dintr-un blat care conține mac, peste acesta s-a pus cremă, un strat de biscuiți, iar cremă, apoi glazură de ciocolată.







               Păjitura cu cocos

      O cremă delicioasă peste un blat pe măsură, însiropat cu sirop de vanilie, iar deasupra fulgi din nucă de cocos.








             Prăjitură Rigoletto

      O cremă de vanilie aerată între doua blaturi de cacao, iar deasupra bezea peste care s-a desenat din sirop de ciocolată modelul care se vede (coadă de păun).






      
   




    La solicitarea prietenilor, am preparat din nou un platou de prăjituri asortate, altele decât cele preparate anterior, pe care îl prezint în imaginea de mai jos și de care sper să fiți încântați!


Acesta conține următoarele feluri de prăjituri:






Prăjitura Kotiko

    Este compusă din 2 foi albe, coapte pe dosul tăvii, având între ele crema obținută din a treia foaie sfărâmată, cacao, lapte, nucă, unt și gem, iar deasupra albuș bătut spumă peste care este rasă ciocolată.








Prăjitura Alcazar

    Cremă de vanilie între doua foi de bezea cu nuca, iar deasupra un strat delicat de finetti.







Prajitură cu foi cu miere

    Dupa nume, v-ați dat seama că este compusă din foi cu miere, un strat de gem acrișor și cremă de lămâie, iar deasupra se presară zahăr pudră.






Prăjitura Cub Maron

    Este formată dintr-un blat cu cacao puțin însiropat (cu sirop cu esență de rom), peste care se întinde un strat subțire de gem de caise, apoi un strat de cremă, glazură de ciocolată și ornament multicolor pentru decor.







Prajitura Sahara

    Conține două blaturi însiropate cu sirop de vanilie, între ele cremă de vanilie, iar deasupra cremă de vanilie peste care am pus zahăr ars zdrobit foarte fin, formându-se astfel aspectul de pământ uscat, de aici si denumirea...


 Pentru ca weekendul trecut nu am avut comenzi certe, m-am gândit ca să pregătesc doua tipuri de prăjituri pentru orice eventualitate, în cazul în care sună cineva să cumpere prăjituri. Presimțirea mea a fost adevarată, am dat toate prăjiturile preparate. 

    Vă prezint un platou cu aceste prăjituri! În mijloc este prăjitură cu nucă pralinată, iar pe margine am aranjat cornetele umplute cu cremă de cacao și cremă de vanilie.



    

  

    Simona m-a rugat să-i prepar pentru acest weekend o tavă de tăvălite. A fost o idee minunată întrucat nu am mai făcut aceste prăjituri de foarte mult timp! Mi-am adus aminte cu drag când după ce prepara blatul și îl tăia bucățele, mama ne punea să le trecem prin sosul gros de ciocolată și apoi prin multă nucă macinată. Sunt un adevărat deliciu pentru cei care adoră prăjiturile cu nucă!





    În această fotografie vă prezint Prăjitura cu suc de portocale - o prăjitură răcoroasă care conține un blat de vanilie însiropat cu suc de portocale, peste care s-a pus o cremă usoară de vanilie, iar deasupra o glazură din suc de portocale. Este delicioasă!


        În fotografia de mai jos vă prezint un platou cu  cele doua tipuri de prăjituri. Este interesant contrastul dintre acestea, nu? 



    După atâtea prăjituri cu cremă, soțul m-a rugat să fac un chec, așa că am preparat acest superchec pe care l-a mâncat cu o deosebită plăcere amintindu-și de copilărie!
     



Prăjitură alb cu negru
    Este o prăjitură deosebită, fină, preparată dintr-o cremă delicioasă de nuci și două foi subțiri din foetaj preparate în casă.





     Prăjitură cu vișine
      Este o prăjitură cu fructe, ușor de preparat, care dispare foarte repede de pe farfurie!








Prajitură Damen - Capritz

   Nu știu cine a denumit așa această prăjitură, nu știu exact ce înseamnă, însă știu că este o prăjitură foarte bună cu un blat puțin nisipos peste care se întinde un strat subțire de gem acrișor (eu am folosit gem de prune făcut în casă de noi), iar deasupra o bezea fină cu nucă coaptă la cuptor. Rețeta o am de la mătușa mea Dana de la Sibiu.








   Brânzoaice sau Poale-n brâu cum se numesc în Moldova

     Prea multe nu pot scrie referitor la brânzoaice întrucât sunt convinsă că fiecare din dumneavoastră au gustat măcar o dată aceste preparate. Ceea ce vă pot spune este că sunt DELICIOASE!





  
      Pentru Anul Nou, pe lângă Alcazar și prăjitură cu mac, am preparat și două prăjituri pe care nu le-am postat până acum pe blog:
      1.Prăjitura Rafaello, compusă din doua foi de bezea cu nucă de cocos, între ele o cremă fină de vanilie, iar deasupra peste un strat subțire de cremă s-a presărat nucă de cocos, pentru ca prăjitura să aibă un aspect deosebit, de sărbătoare. 


       2.Negresă cu cremă - o prăjitură ușor de preparat, dintr-un blat de cacao, însiropat foarte puțin cu sirop de rom, peste care se adaugă o cremă de unt și cacao, apoi nuci pralinate. 



        Așa arată platoul cu prăjituri de Anul Nou...




     În fotografia de mai jos vă prezint o delicioasă prăjitură libaneză cu iaurt și griș, însiropată cu un sirop dulce - acrișor obținut din zahăr, apă și suc de lamâie.Este o prăjitură ușoară, răcoroasă, pe care o poți servi cu plăcere în zilele călduroase de vară lângă un pahar de limonadă, dar și iarna la cină lângă un pahar cu lapte. Este recomandată pentru cei mici! 


   Am muncit o jumătate de zi, dar a meritat! Vă prezint alături cornulețele din aluat fraged, umplute cu gem de prune amestecat cu nuci măcinate, tăvălite prin zahăr farin, pentru care am lucrat o jumătate de zi. Nu-i așa că arată super? Să vedeți ce delicioase sunt, ți se topesc în gură, cum se spune pe la noi!



  
  

    Am uitat să menționez că m-am înscris la un curs de cofetar-patiser, din dorința de a obține cât mai multe informații referitoare la preparatele obținute în laboratoarele de cofetărie. Am avut șansa ca acest curs să ne fie predat de d-na maistru Elena, o doamnă deosebită din mâinile căreia rezultă deserturi delicioase. Cu ajutorul dânsei am învățat să preparăm aluatul franțuzesc din care am obținut minipateurile cu brânză din imagine, precum și aluatul fraged din care am făcut cornulețe umplute cu gem amestecat cu nucă.







   
    
       În urma cu ceva timp Diana m-a întrebat dacă știu să fac nuci, celebrele fursecuri preparate cu ajutorul matriței din aluminiu care se pune pe aragazul încins. Știam, dar nu am avut timp suficient ca să fac.Săptămâna trecută mi-am luat inima în dinți,cum se spune, și împreună cu vecina și prietena mea cea mai bună Mihaela, am făcut nuci. Au ieșit SUPER.....așa cum a precizat Diana după ce le-a consumat!




    


       
            În această imagine vă prezint trei tipuri de minirulade care sunt ușor de făcut, sunt foarte gustoase și foarte aspectoase:  miniruladă de cacao umplută cu frișcă și fructe exotice, miniruladă cu cremă de vanilie și gem de căpșuni și miniruladă cu cremă de cacao și nucă.




         
      Pentru ca sotului meu ii plac prajiturile cu foi dobos si crema de cacao,weekendul trecut am preparat prajitura cabana pe care o cunoastem toti de cand eram mici si pe care nu o apreciam asa de mult cand o cumparam din cofetarii pentru ca avea o crema din margarina tare gretoasa.Sfatul meu este sa o preparati in casa pentru ca este usor de facut,nu este o reteta scumpa si este de-a dreptul delicioasa.Dupa ce o vedeti in fotografia mea,sper ca o sa-mi cereti reteta ca sa o preparati si voi!Astept....   





          De Sfintele Paste,pe langa prajiturile pe care le prepar de obicei,am facut si renumitul chant-eclair,prajitura care se gasea inainte in cofetarii,dar avea atat de multa crema incat nu puteai sa o mananci.Chant-eclairul meu a fost super, dupa cum l-au laudat cei care au gustat.Este o prajitura racoroasa,nu foarte dulce,alcatuita dintr-un blat de cacao insiropat cu sirop din rom,apoi un strat de crema de vanilie,iar peste acesta un strat de frisca si bobite colorate.





   Prajitura cu crema caramel din fotografia de mai jos,contine un blat insiropat cu putin sirop de vanilie,un strat de crema caramel,un rand de biscuiti inmuiati in acelasi sirop,alt strat de crema caramel,iar deasupra am presarat nuca pralinata.




      Pentru mine Sfintele Sarbatori de Paste nu au farmec daca nu am pe masa pasca si cozonac!
De cate ori fac aceste preparate ma gandesc cu multa dragoste la mama mea,cea care m-a invatat sa le prepar,dar care din pacate nu mai este printre noi.Dupa ce aluatul de cozonac este gata,fac semnul crucii deasupra lui,o rog pe mama sa fie alaturi de mine si pun aluatul la dospit.Nu stiu daca este autosugestie,dar am senzatia ca daca mama nu este in gandurile mele,cozonacii nu imi cresc.Dupa ce sunt gata,nu uit niciodata sa dau un cozonac de pomana pentru parintii mei! 
      Pasca pe care eu o prepar este fara aluat.Reteta o avea mama scrisa de cand se uita la o emisiune cu Marcel Pavel.Artistul a prezentat-o cu atata pasiune,precizand este extraordinar de buna,incat mama a incercat-o si de atunci preparam doar aceasta pasca.Sincer mie imi place foarte mult ca atunci cand mananci pasca sa simti gustul de branza. Compozitia se prepara din branza proaspata,oua,smantana,lapte praf,unt topit,zahar,stafide si arome.Este foarte buna!
    Eu am facut aceasta pasca intr-o forma mare de savarina,dupa ce s-a racit bine de tot am pudrat-o cu zahar farin,iar apoi am ornat-o cu putina ciocolata.
    Iata in fotografiile de mai jos pasca si cozonacul preparate de mine:




  

   Am tot incercat sa fac amandine,dar timpul nu mi-a permis!Acum am reusit...



   
    Rabarbura este o planta care se gaseste mai mult in Ardeal,fiind cultivata si foarte mult folosita de sasi.Avand rude in Sibiu,am reusit sa fac rost de o radacina pe care am plantat-o in gradina,rabarbura adaptandu-se bine la noul sol.Au trecut doi ani de cand o am si in fiecare primavara si toamna o tai si fac prajitura.Cine doreste poate sa o foloseasca la compot,sirop sau dulceata.Acum se gaseste rabarbura si la supermarketuri.Planta contine multa vitamina C si este benefica pentru sanatate.



   Prajitura cu rabarbura este usor de preparat,avand un gust dulce-acrisor de la bucatelele de rabarbura si bezeaua coapta putin in cuptor.Cand am preparat prajitura m-am gandit la Carmen,fosta mea colega,care in luna decembrie cand a accesat blogul meu,m-a intrebat de ce nu am postat si prajitura cu rabarbura.....Iat-o...


  Luna iunie este deosebita pentru varietatea fructelor,a caror culoare,prospetime si aroma te incanta atunci cand mergi la piata si nu te poti abtine pana nu cumperi cate putin din fiecare!
   Nici eu nu am rezistat parfumului imbietor al caiselor, frumusetii cireselor pietroase si gustului deosebit al zmeurei,asa ca am preparat  o prajitura cu caise si iaurt,pe care va rog sa o admirati in imaginea de mai jos.
  
    



   Prajitura Nutelina - este o prajitura usor de facut,care nu necesita mult timp pentru preparare.Este compusa din doua blaturi umede de cacao (adica au in componenta putin ulei,care nu da voie blatului sa se usuce),intre care se pune o crema racoroasa din mascarpone si cateva linguri de nutella.Pentru decor am uns prajitura cu un strat subtire de nutella,apoi m-am jucat cu putina crema ganache de ciocolata.A fost foarte buna!



Guguluf cu fructe confiate si glazură de ciocolată




Guguluf cu vișine



Fursecuri piersică



Fursecuri pentru Halloween


Cornete umplute cu cremă de vanilie si cremă de cacao



Haioș



Prăjitură cu blat de cacao și cremă de vanilie


Ruladă cu banană si cremă de ciocolată


Candy bar

      Brioșe, minitarte cu fructe, cornete, bezele cu cremă de ciocolată și vanilie, ruladă de cacao cu cremă mascarpone, prăjitură simplă



Platou cu miniamandine, minieclere, minitarte cu fructe și
minichouri



Chec tigrat cu glazură de ciocolată



Prăjitură Cati



Tartă cu căpșuni și cremă de vanilie



Tartă cu blat crocant si rubarbăr



Prăjitură vanilinată



Chec simplu



Prăjitură cu cremă caramel



Prăjitură cu fructe de pădure și cremă mascarpone



Prăjitura Snickers și prăjitură valurile Dunării


4 comentarii:

  1. miki, nu vad prajitura ta cu rubarba! Carmen Ciuca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am creat blogul era toamna tarzie si rubarba trecuse,dar iti promit ca in primavara cand va apare rubarba o sa postez si aceasta prajitura...

      Ștergere
  2. Buna Miky,
    Sunt Antoanela, colega Teodorei si doresc sa te felicit sincer pentru ceea ce faci. Am mancat prajiturile facute de tine si am doar cuvinte de lauda. Sunt bune si au si aspect frumos! FELICITARI SI SUCCES IN CONTINUARE!

    RăspundețiȘtergere